+3630 541 3007

Mikor telepíthető a gyepszőnyeg?

A leggyakoribb tévhit a gyepszőnyeg telepítésével kapcsolatban az, hogy télen és nyáron nem lehet végezni a telepítését. Ez annyira nem igaz, hogy mind a két említett évszakban telepítettem már jómagam is gyepszőnyeget, sőt nyáron folyamatosan telepítek is. Ez az állítás úgy igaz, hogy télen nagy fagyban és nyáron megfelelő öntözés (automata öntözőrendszer) hiányában nem lehet telepíteni! Amikor komoly fagyok vannak, akkor a fűiskolák sem szedik fel a gyepszőnyeget, ezért már csak azért is akadályoztatva van a telepítése, mert egész egyszerűen nem lehet hozzájutni.

Csak érdekességképpen írom le, hogy egyszer nem is kis területen, komoly fagyban láttam gyepszőnyeget telepíteni úgy, hogy másnapra a fagyástól felpöndörödött a vége és nagyon rosszul nézett ki. A tavasz beálltával viszont szépen legyökeresedett és semmi baja nem lett. Szóval ilyen is van, de ilyet még én is csak egyszer láttam. A nyári telepítés nálam viszont gyakorlatilag folyamatos. Ez komoly odafigyelést, megszervezést és hozzáértést igényel ugyan, de ebben az esetben gond nélkül végezhető! Egyetlen feltétele az automata öntözőrendszer megléte és működése!

Gyepszőnyeg telepítés

Ez olyannyira így van, hogy ez a berendezés nélkül semmilyen körülmények között nem vállalom a munkát és senkinek sem ajánlom, hogy ezt tegye. Sajnos a saját tapasztalatomból és megannyi kolléga tapasztalatából mondom ezt. CSAK AZ AUTOMATA ÖNTÖZŐRENDSZER MŰKÖDÉSE MELLETT LESZ JÓ! Ez biztos. Senki nem fog két hétig naponta öt-hatszor locsolni, alkalmanként egy órát. Még aki komolyan gondolja sem fogja ezt gondolni három nap múlva.  Nem is beszélve arról, hogy képtelen más öntözési megoldás arra az egyenletes vízelosztásra, amire csak ez a berendezés képes! Márpedig erre fokozottan nagy szükség van az egyenletes legyökeresedés és ez által az egyöntetűen szép hatás elérésére a gyepszőnyeg esetében. Természetesen a tavasz és az ősz, ami ideális időpontnak tekinthető. Ilyenkor a természetes csapadék is „nyomokban” jelen van hazánkban és a hőmérséklet és a napsütés ereje is megfelelő.